„Megáldotta azt, aki adta és azt, aki kapta”

Május 11-én a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 12 hallgatója előadta a Kisszínházban Shakespeare: A velencei kalmár tragikomédiáját. Nagy örömmel láttuk, hogy milyen sokan jöttek el megnézni minket, családtagok, tanárok, barátok, ismerősök és sok színház kedvelő, akiket elsősorban nem mi, hanem a rendhagyó Shakespeare előadás vonzott. Utólag is köszönjük jelenlétüket és a pozitív visszajelzéseiket.

Május 11-én a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 12 hallgatója előadta a Kisszínházban Shakespeare, A velencei kalmár tragikomédiáját. Nagy örömmel láttuk, hogy milyen sokan jöttek el megnézni minket, családtagok, tanárok, barátok, ismerősök és sok színház kedvelő, akiket elsősorban nem mi, hanem a rendhagyó Shakespeare előadás vonzott. Utólag is köszönjük jelenlétüket és a pozitív visszajelzéseiket. Újságírók és a helyi tévécsatorna is tiszteletüket tették előadásunkon, hogy aztán remek cikkekkel és interjúkkal reflektáljanak a látottakra.

„Óriási sikert aratott a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 12 hallgatójának Barnák Lászlóval közös Shakespeare-feldolgozása” Írta Gál Bernadett, a SZEGEDma internetes napilap díjnyertes újságírónője.

„Az előadás a társadalmunk javát szolgálja, hiszen felhívja a közvélemény figyelmét egyrészt a roma szakkollégiumok létére és küldetésére, másrész a hallgatók Shakespeare szövegein keresztül fogalmazzák meg gondolataikat és problémáikat a saját világukról, amely egy másfajta gondolkozást indíthat el.” Mondta el Barnák László rendező, színművész a helyi televízió riporterének az előadásunk után nem sokkal.

„Nem vártam sokat ettől a produkciótól, mert mindannyian amatőrök vagyunk, de a próbaidőszak végére magam is meglepődtem rajta, mennyire élvezem a munkát. Élveztem, hogy más lehetek, mint aki vagyok” Olvashattuk az egyik főszereplő, Kolompár Gábor szavait a DÉLMAGYARORSZÁG Napilapban.

„Újra fellépnék, többször is, mert ilyen fajta lehetőség nem sokszor adódik az ember életében és a színház világa egy olyan közeg, ami semmi máshoz nem hasonlítható.” Válaszolta egy interjú során, Váli Krisztina, a darab egyik nőszereplője.

„Szombathelyi Nóra, a szervezet kommunikációs referense említette, hogy már dolgoznak azon, hogy több előadás is legyen városunkban, de akár országos roadshow-ra is indulhassanak.”Mondta el a szakkollégium munkatársa a Rádió88-nak.

Visszagondolva, hogy négy hónapon keresztül, sokszor elcsigázottan jöttünk el az éjszakába nyúló próbákról, mindezt egy óra hosszáért! Minden addigi fáradtság és a nyomás, amit aznap éreztünk, mind semminek tűnt, ahhoz a vastapshoz képest, mint amit kaptunk az előadás végén. Sőt sokat nevében mondhatom, hogy a sokszor nem kívánt próba alkalmak is hiányoznak nekünk, hiszen mindig jó hangulatban zajlottak és valami személyre szabott üzenetet mindig vihettünk haza magunkkal. A rendezőnk Barnák László is első sorban erre hívta fel a figyelmünket, hogy A velencei kalmárral nem egy produkció létrehozása volt az elsődleges célom, hanem a készségfejlesztés, tehetséggondozás, a közösség összekovácsolása. Úgy gondolom, hogy nem csak ezt sikerült teljesíteni, hanem egy olyan élmény birtokosaivá tett bennünket, amely kétszeresen is örömteli volt, mivel az előadás „megáldotta, azt, aki adta és azt, aki kapta”.

Ezzel a gondolattal zárnám soraimat és türelmetlenül várom a folytatást, ami minden igaz szeptember 11-én lesz Nyíregyházán. Addig is kellemes időtöltést kívánok a nyári szünetre mindenkinek.

Iovanovici Afrodita

Szeged, 2015. május 27.

Széchényi 2020