Identitás kutatótábor hallgatói szemmel

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tehetséggondozó programja keretében a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve, roma identitás kutatóműhely indult május 20-22. között Bakson.

 

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tehetséggondozó programja keretében a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve, roma identitás kutatóműhely indult május 20-22. között Bakson.

Az ország több roma szakkollégiumából jöttek hallgatók, és még Délvidékről is csatlakoztak hozzánk. Az első napon a Csillag Közösségi Házban, egy mini konferencián vettünk részt, ahol a szakkollégium igazgatójának nyitóbeszéde után a helyi polgármester köszöntőjét hallgattuk meg. Ezek után elméleti ismereteket osztottak meg velünk a Pécsi Tudományegyetemről Dr. Orsós Anna és a Szegedi Tudományegyetem tanárai, Dr. Kiss Mária Rita és Dr. Krémer András, valamint a helyi önkormányzat munkatársai.

Szálláshelyünk a Bárkaszálló volt, ahol másnap elkezdtük a munkálatokat és három csoportba rendeződtünk. Különböző szempontok alapján vizsgáltuk meg a helyi vidékfejlesztési modellt. Az első csapat  Jancsák  Csaba és Sánta  Tamás egyetemi tanár  vezetésével fókuszcsoportos beszélgetést végzett helyi fiatalokkal a jövőképükkel kapcsolatban. A második csoport tagjai a lakhatási modell résztvevőivel készítettek személyes interjúkat, ebben a csoportban munkálkodott a szegedi különítmény is. A vezető Dr. Krémer András volt. A 3. műhely tagjai a baksi modell sikereiről és nehézségeiről kérdezték a szociális munkásokat és a szervezőket. Vezetőjük Kiss Mária Rita tanárnő volt. Végül a harmadik napon egy összefoglaló megbeszélést folytattunk a tapasztalatokról és a kapott információkról.

A tábor alkalmával volt lehetőségünk először gyakorlatban kipróbálni a kvalitatív és kvantitatív kérdezési technikákat, miután Krémer professzor úr kezünkbe adta a szükséges segítséget. Bepillantást kaptunk a helyi közösség pályázati múltjába és leendő terveibe. Találkozhattunk példás roma-magyar együttéléssel, amikor a gyakorlat során cigány családokat és szomszédjaikat is meglátogattuk. Emiatt nagyon alkalmas a település a pályázatok megvalósítása szempontjából. A műhely még inkább növelte bennünk a felelősségérzetet a munkánk iránt.

Nagyon jóleső élmény volt abban a támogatásban és szeretetben részesülni, ami fogadott minket, mind az önkormányzat dolgozói és mind a helyi lakosság részéről. A csoportvezető tanárok mindvégig rendelkezésünkre álltak mind szakmai kérdésekben és mind személyes kérdéseket illetően. Egy nagyon barátságos légkörben volt részünk és a csoporttársakkal is hamar megtaláltuk a közös hangot, a közös munka és a szabadidő hasznos eltöltése után. Lenyűgöző volt a baksi lakosság fejlődési, kitörési vágya, és hogy ebben mi is tudunk segíteni a közös munkával, amit hatalmas szeretettel fogadtak, sőt „követeltek” is. Alig várjuk a szeptemberi folytatást.

Iovanovici Afrodita és Berg Máté

 

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy részt vehettem a kutatóműhelyen. Rengeteg új dologgal gazdagodtam. Megtapasztaltam, hogy a kutatás mennyire kreatív és izgalmas dolog. Hasznos adatok gyűjtése közben sok új gondolat született,amit a kutatótársainkkal megosztottunk és mindannyiunk véleménye a kutatás tárgyáról így alakult vagy átalakult. 

A tanárok kiváló voltak. Megbíztak bennünk és társként kezeltek. A társaság két nap alatt úgy összekovácsolódott, hogy vasárnap ha valaki végignézett volna a csoporton, nem gondolta volna, hogy különböző helyekről jüttünk és két napja ismerjük csak egymást.

Minden kedvező elvárásomat felülmúlta a műhely! Kiváltságnak érzem, hogy a csapathoz tartozhattam.

Halász Hargita

 

A három nap, melyet Bakson töltöttem mind szakmailag, mind pedig hangulatban is kiemelkedő volt. Nagyon jól éreztem magam, és elmondhatom, hogy ez volt az eddigi legjobb kutató táborom. Korábban már részt vettem több kutatató táborban is és az ott szerzett tapasztalatokat és a megszerzett tudást jól tudtam hasznosítani. Az egyetemi oktatókkal komoly szakmai beszélgetések voltak, ahol megosztottuk egymással a tapasztalatokat és véleményünket. A baksi kutatóműhelyen szociális munkás hallgatóként fókuszcsoportos interjún vehettem részt, amit a gyakorlatban először itt tapasztaltam meg.

Nagyon jól éreztem magam. Örültem annak, hogy nem keresztény szakkollégista hallgatók is jöttek és megismerhettem Őket. Sokat beszélgettünk a szakkollégiumok működéséről, és mi az ami különbözik egy egyházi és nem egyházi fenntartású szakkollégium között.

Ezek alapján elmondhatom, hogy szakmailag fejlődtem és jelentkeztem a szeptemberi kutatásra is, ahol kérdőíveket fogunk készíteni a baksi lakosokkal. Emelett szeretnék majd ebből a témából egy TDK- előadásra is felkészülni. Köszönöm a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumnak a segítséget, és szívesen részt vennék a következő kutatásban is.

Farkas Norbert

 

 

Széchényi 2020