Közelebb az Erasmus+ ifjúsági projektekhez

Októberben kolléganőnk, Bozsó Beáta egy hetet töltött az írországi Bray-ben, az EU Youth in Action programja keretében megvalósult „Tools for Youth Exchanges” elnevezésű tréningen. 14 ország 27 résztvevője utazott a festői hangulatú, tengerparti kis városba, hogy megoszthassa tudását, tapasztalatot cseréljen, és fejlessze a fiatalokkal végzett munkája során használt kompetenciáit.

Októberben egy hetet töltöttem az írországi Bray-ben, az EU Youth in Action programja keretében megvalósult „Tools for Youth Exchanges” elnevezésű tréningen. 14 ország 27 résztvevője utazott a festői hangulatú, tengerparti kis városba, hogy megoszthassa egymással tudását, tapasztalatot cseréljen, és fejlessze a fiatalokkal végzett munkája során használt kompetenciáit.

Személyes célkitűzésem volt, hogy elsajátítsam az ifjúsági cserék szervezéséhez szükséges készségeket, az előkészítést, a pályázást, a megvalósítást és a disszeminációt érintő területek sajátosságait, fortélyait, amelyet kamatoztathatok majd intézményem számára. Emellett szerettem volna közös projekteken gondolkodni más, külföldi szervezetek képviselőivel, ötletet meríteni a jó gyakorlataikból és tanulni az esetleges kihívásaikból, nehézségeikből.

Most először jártam Írországban, így különösen nagy lehetőség volt, hogy az angol nyelvet anyanyelvi használókkal való kommunikációban is kipróbáljam. Magyarországot hárman képviseltük, de gyorsan megtaláltuk a közös hangot a német, a bolgár, a litván és az ír résztvevőkkel is. A trénerek változatos csapatépítő feladatokkal vezették be a képzést, amelynek leglátványosabb eleme a viking játék volt. Végre egy izgalmas és tartalmas outdoor aktivitás, amelyben a saját képességeinket is megismerjük, valamint a csoporton belüli szerepeket, az együttműködés formáit is meghatározhatjuk! A feladatban megfigyelő szerepben voltam, így végig követhettem a többiek munkáját, reakcióit, problémamegoldását. Eközben élveztük a hűvös szél, a napsütés és gyönyörű zöld dombok látványát! Szükség is volt rá, hiszen a következő napokban sok munka várt ránk. Számos egyéni és csoportos feladatot kaptunk, amelyben identitás-keresés, önmagunk meghatározása, brainstorming, szervezeteink bemutatása és kapcsolódások keresése szerepelt. Rengeteg új eszközt kipróbáltunk, amelyekre nap végén közösen reflektálhattunk is. A trénerek minden felhasznált módszert elérhetővé tettek számunkra, és egymástól is sokat tanultunk.

A képzés félidejében a trénerek átadták nekünk az irányítást, hiszen önállóan kellett workshopokat terveznünk, majd megvalósítanunk, hol facilitátorként, hol résztvevőként. Nagyon izgalmas feladat volt, minden elemével, kezdve az ötleteléstől, a kidolgozáson át a levezetésig, majd az értékelésig. Igazi csapatmunka volt, sok nevetéssel, készüléssel, amelynek végén jól elfáradva, de elégedetten gyűjtöttük be a pozitív visszajelzéseket. Sikerélményünk volt! A feladat jól összekovácsolta a kis csapatunk tagjait is. Mindenki nagyon készséges és együttműködő volt, még a különböző véleményeket is gördülékenyen meg tudtuk beszélni.

A fárasztó munka jutalma egy közös látogatás volt Dublinba, ahol rövid városnézés után a patinás Brazen Head pubban, Dublin legrégebbi pubjában vacsoráztunk. Egy igazi ír ételsort kóstoltunk végig, miközben az ír életérzés is megérintett minket néhány órára: szűk terek, régi képek a falakon, fa bútorzat, félhomály és kötetlen beszélgetések.

Mindig lenyűgöz az interkulturális környezet, a különbözőségek és a hasonlóságok felfedezése más nemzetek képviselőinek tapasztalatain keresztül. Egyedülálló lehetőség, hogy bepillantást kapjak olyan jelenségekbe, élethelyzetekbe, a fiatalokat érintő kérdésekbe, amelyeket nem lehet internetről vagy könyvekből megszerezni, hanem a személyes találkozások, a párbeszédek, a közös gondolkodás teszi világossá. Bár egy hét nem hosszú idő, de nagyon örültem, hogy ennyi időt tölthettem nemzetközi környezetben, miközben tanultam és közös projekteket dolgoztam ki a lehetséges jövőbeni partnerekkel. Úgy érzem, hogy alaposan megismertem az ifjúsági cserék szervezésének rejtelmeit, és megvannak a szükséges alapismereteim, az eszköztáram a pályázat megírásához a tréningnek köszönhetően! 

Bozsó Beáta

pedagógiai munkatárs

  

Széchényi 2020