Nemzetközi kapcsolatok hallgatói szemmel

Szakkollégistánk, Jakus Elena élménybeszámolója a szeptemberben Finnországban tartott Bitrimulti Training Course programról.

Szakkollégistánk, Jakus Elena így foglalja össze élményeit a szeptemberben Finnországban tartott Bitrimulti Training Course programról:

Az elsődleges motivációm a programra jelentekzéskor az volt, hogy a jövőben én is szervezhessek ifjúsági cserét a diákjaimnak a tréningen megszerzett információk segítségével. A különböző szervezetek megismerése és nemzetközi kapcsolatok építése kiemelkedően fontos volt a számomra. Többet szerettem volna tudni az ifjúsági cserékről, az Erasmus plusz projektekről. Fő célom a tapasztalatszerzés volt, illetve olyan személyekkel beszélni, akik már szerveztek ifjúsági cserét.

A legnagyobb élményt és segítséget számomra egy konkrét projekt tervének megírása jelentette. Ezzel a feladattal csapatokban kellett dolgoznunk, egy adott témában egy, a valóságban is kivitelezhető pályázatot kellett közösen megszerkesztenünk. A projekt prezentálása után a munkánkat csapatonként értékelték a trénerek, javították az esetleges hibákat és hasznos tanácsokkal láttak el minket.

Fontos a számomra, hogy nagyon sok szervezetet sikerült megismernem ezlalatt a pár nap alatt. A tréningen résztvevők önkéntesekkel és ifjúsági cserével foglalkozó személyek voltak, ezért ez egy jó alkalom volt a kapcsolatok építésére. De nem csak az ifjúsági cserékről tudtam meg többet, hanem sikerült ellesnem a trénerektől különböző oktatási módszereket, játékokat, motivációs eszközöket is. Különösen hasznos volt a számomra, hogy minden nap végén volt ’reflection time’, ami segítségével összegeztük és értékeltük a munkánkat, amely módszer segítségével egyben tudtuk látni, amit a napok során elértünk. Ez fontos visszajelzés volt a számomra.

A tréning tapasztalataira építve a jövőben személyesen és webes platformokon szeretném továbbadni megszerzett tudásomat, illetve további képzések segítségével ifjúsági cseréket is szeretnék szervezni.

Jakus Elena

Széchényi 2020