Hallgatónk dániai tanulmányúton

Dobrea Alex, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának végzős hallgatója 2013 szeptembere óta szakkollégistánk. Az elmúlt évben csatlakozott a szakkollégium tutori programjához, tutora, dr. Kis Krisztián támogatásával tudományos kutatómunkát folytatott Magyarország legkorábban alapított, jelenleg is működő tanodájának működési tapasztalatairól Bátonyterenyén. Kutatásával kari TDK I. helyezettként november végén Dániába utazott, kutatási témájához kapcsolódó tréningen vett részt Nyborg városában. Élménybeszámolóját itt olvashatod...


An introduction to the danish formal and non-formal educational system (Bevezetés a dániai formális és nem formális oktatási rendszerbe) elnevezésű tanulmányúton jártam Dániában 2016. november 21-től 25-ig. A programra való jelentkezésemben nagy szerepet játszott egyrészt a helyszín - ugyanis mindig is szerettem volna eljutni egy skandináv országba, testközelből megtapasztalni az ott élő emberek mentalitását, életvitelét; másrészt pedig maga az oktatási terület is érdeklődésem fókuszában van, a kutatásom is idekapcsolódik. Előzetes elvárásként csupán annyit fogalmaztam meg magamban, hogy érezzem jól magam és nyújtson néhány hasznos információt az első ilyen típusú élményem.

A koppenhágai érkezés után egy másfél órás vonatút következett Nyborgba, ahol a szállásunk volt. Kettő másik magyarországi társammal érkeztünk meg a szállodába, ahol összesen közel harminc résztvevővel indult a program. Az első nap lehetőséget biztosított egymás megismerésére, beszélgetésre, a hét programjainak megismerésére. A csapat nagyon színes, és aktív volt.

A lebonyolítás a hét során végig nagyon gördülékeny és jól előkészített volt. Egy pillanatig sem éreztük úgy, hogy haszontalanul töltenénk el időt valahol.

A hét során ellátogattunk a dán oktatási rendszer valamennyi állomására. Általános iskolába, középfokú oktatási intézményekbe, iskola utáni oktatással kapcsolatos intézményekbe, ifjúsági klubokba. Ez érintette a bázisunk helyszínét Nyborgot, Odenset, illetve Næstvedet.

Minden állomáson nagy örömmel fogadtak minket, nagyon informatív előadásokat hallgathattunk meg az intézmények helyi működéséről és rendszerbe való illeszkedésükről. Az oktatás kiemelt fontosságát felismerve Dániában rengeteg forrást invesztálnak erre a területre. Tulajdonképpen rájöttek, hogy a jövőbe fektetnek be. Azt szeretnék, és az oktatási intézmények mindegyikében előjött egyfajta szemléletként, hogy az iskolapadból kikerült gyerekek megfelelő önismerettel rendelkező, önálló és magabiztos emberek legyenek, akik képesek egyedül, illetve csapatban is magas szintű munka elvégzésére. A saját szakterületükön pedig, legyen az bármi, képessé váljanak professzionális szintű munkára. 

A demokrácia, mint alapérték már a legkisebbeknél megjelenik, kiemelt fontosságú területe az oktatásnak. A mindennapi működés során sajátítják el a demokratikus alapelveket, értékeket. Ehhez nagyban asszisztálnak a tanárok, akik túllépve a klasszikus hierarchikus kapcsolatot megtestesítő tanár-diák viszonyt, felvesznek egyfajta „coach” vagy „tutor” szerepet, akik egyenlő, mellérendelt viszonyban vannak a diákokkal. A diákok szeretnek járni iskolába, értéknek tekintik a tanulást, tudják, hogy fejlődhetnek az ottlétük során, minden segítséget megkapnak.

Természetesen Dániában sem mindenki sikeres. A periférián tanyázó társadalmi rétegek számára, illetve a közoktatásból kihullottak számára integrációt célzó oktatási programokat indítanak, amely keretében értéket adó, gyakorlatorientált szakmunkát, idegen nyelvet, illetve a mindennapi élethez szükséges praktikákat is elsajátíthatják, aminek eredményeképpen képessé válnak munkakeresésre és életük irányítására.

A rengeteg érdekes program és előadás közül szeretném kiemelni a Nyborg Gymnasium óralátogatási lehetőségét, amelyben betekintést nyertem egy angol óra menetébe. Minden gyerek előtt a munkához szükséges laptop volt. Az órán a manapság nagyon népszerű fantasy sorozat, a Trónok Harca egy epizódját elemezték, véleményüket fejtették ki a történésekkel kapcsolatban. 

A program végig hasznosan telt, remekül volt megszervezve és lebonyolítva, egy pillanatig sem éreztük bizonytalanul magunkat. A csapat is egyre inkább összecsiszolódott a program során, remek társaság jött össze.

Úgy érzem, hogy az előzetes elvárásaimat többszörösen túlteljesítette ez a dániai élmény, és biztos vagyok abban, hogy ez új kapukat nyit meg előttem, és szeretnék még több hasonló tapasztalatot szerezni.

Dobrea Alex

Széchényi 2020