Farkas Franciska mesés estje felnőtteknek

Közéleti kurzusunk keretében 2018 március 9.-én, pénteken egy különleges irodalmi est részesei lehettek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium Hallgatói és az érdeklődő helybeliek. Farkas Franciska, roma származású színésznő Gorkij: Makar Csudra című darabját mutatta be. A sejtelmes hangulatú mese rövid időn belül magával ragadta a hallgatóságot, akik feszülten figyelték, ahogyan Makar Csudra meséli Radda, Lojko és a többi vándorló cigány életének 1-1 mozzanatát az őszi sztyeppén.

Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1.

2018. március 9.-én került megrendezésre a Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1. című program, ahol szakterületükhöz tartozó tudományos kutatásaikat és eddigi eredményeiket mutatták be az ország roma szakkollégiumainak hallgatói Szegeden.

Házi konferencia – kötet bemutató

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt 5 év tutori programjának eredményessége már nem csak szavakban és számokban mérhető. 18 jelenlegi és alumni hallgatónk kutatása jelent meg KUTATÓMUNKÁK a Szokereszben címmel.

Oláh Gergővel ünnepeltük a karácsonyt

A szakkollégium évzáró karácsonyi ünnepsége mindig a meghitt találkozások és a kötetlen beszélgetések helyszíne, hiszen a hivatalos kereteken kívül ad lehetőséget a munkatársak és a hallgatók közötti párbeszédre és ismerkedésre.

Romák a médiában

Hallgatói kezdeményezésre került megrendezésre a Millenniumi Kávéházban a Roma Szakest programsorozat keretében a Romák reprezentációja a médiában című kerekasztal-beszélgetés. A kiegészítő képzésben résztvevő hallgatók önálló ötlete és moderálása mellett izgalmas beszélgetés bontakozott ki december 6-án.

Napforduló – sorsforduló

A szakkollégiumi hagyományokhoz híven az adventi időszak kezdetén egynapos lelki gyakorlaton vettek részt a hallgatók. A téma ezúttal a férfi és a női szerepek értelmezése volt, amelyet a szakkollégisták két szakmai vezető, Zöldyné Szita Erzsébet mestertréner és Kükedi Zsolt közösségfejlesztési szakértő segítségével végeztek különböző interaktív feladatok és beszélgetések során.

Uniós tanácsülésen érveltek a hallgatók

A roma szakkollégiumi program színfoltja az idei szemeszterben indult Európai uniós szakszeminárium, amelynek keretében a hallgatók nem csak az EU intézményrendszerével ismerkedhetnek meg, hanem interaktív tárgyalások, vitafórum keretében maguk is „képviselhetnek” egy fontos ügyet.

CIGÁNY-MAGYAR NEM KÜLÖN(B)

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium képzőművészeti és fotóművészeti pályázatot hirdet a Magyarország területén és a Vajdaságban, Erdélyben vagy Felvidéken, felsőoktatásban tanulmányokat folytató (nappali, vagy levelező tagozatos) hallgatóknak a cigányok és a magyarok együttéléséről, párbeszédéről, kapcsolatáról, kultúrájáról.

"Siker az, amikor a befektetett energia megtérül" - vendégünk volt Pisont István

Vendégünk volt Pisont István, a Budapest Honvéd klasszisa, harmincegyszeres labdarúgó válogatott, háromszoros magyar bajnok, háromszoros izraeli bajnok, a Boldog Ceferino Lovagrend tagja, jelenleg pedig a Budapest Honvéd tartalék csapatának vezetőedzője. Izgalmas, felemelő történeteket ismerhettünk meg, és a történetek mögött pedig szeretetet, bátorítást és hitet, amelyet a munkája során a fiataloknak, a csapatának átad.

Vendégünk volt Novák Katalin

Közéleti kurzusunk vendége ebben a hónapban Novák Katalin, család- és ifjúságügyért valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkár volt. Október utolsó péntek estéjén egy személyes hangvételű beszélgetés keretében mesélt a diákéveiről, hiszen Szegeden született és járt gimnáziumba, számos emlék és történet fűzi a városhoz.

Széchényi 2020