Együtt működik!

2011 ősszén a jezsuita rend Budapesten, a görög katolikus egyház Miskolcon, a református egyház Debrecenben, az evangélikus egyház pedig Nyíregyházán nyitotta meg a maga szakkollégiumát felsőoktatásban tanuló elsősorban cigány származású hallgatók számára. 2012 szeptemberében Szegeden is keresztény roma szakkollégium nyílhatott a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában.

A SZKRSZ célja olyan, többségében roma származású, elkötelezett keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyfelől a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másfelől hitelesen képviselik népcsoportjukat, annak kultúráját és hitüket. Kollégiumunk olyan fiatalokat kíván támogatni, akik szakmájukban kimagasló eredményt nyújtva – társadalmi problémákra érzékeny emberként – a cigányság felemelkedését és a cigány-nem cigány együttélést segítik elő.

Küldetésünk olyan érett, felelősségvállalásra képes keresztény értékrendű cigány és nem cigány értelmiségek nevelése, akik a szakmai kiválóság mellett képesek széleskörű társadalmi párbeszédre, önmaguk és környezetük formálására, kibontakoztathatják képességeiket és felismerik küldetésüket.

* SZoKeReSZ: A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium kezdőbetűit kiegészítve egy lovári cigány kifejezést kapunk, melynek jelentése: Mit csinálsz? Mit teszel?

Széchényi 2020